Малко предистория

Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” продължава да работи активно и след 2017-та, когато морският град беше носител на титлата „Европейска младежка столица” и с подкрепата на Община Варна реализира много инициативи и събития за младите хора. Част от работата на сдружението е да продължава да оказва подкрепа за осъществяването на дългосрочни  проекти, чието начало е било поставено през 2017 г.

Един от дългосрочните проекти е този за развитието и активизирането на културно-историческото ядро на  Стара Варна, отличаващо се с висока концентрация на архитектурни и археологически ценности, което се намира между улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад. Визията за този район, обособен под името „Таляна”, е да се развива като артистичен квартал. А една от основните причини, поради която за варненския арт квартал е избрано името „Таляна” (от „талян” – съоръжение от рибарски мрежи, т.е. „капан“ за риби) е, за да се подчертае, че се заимства от успешния модел именно на „Капана” – квартала на творческите индустрии в Пловдив, получил силна първоначална подкрепа от местната власт в града на тепетата.

Освен Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, по реализацията на идеята за „Таляна” работят и други организации, експерти и заинтересовани граждани. Една от тях е Фондация „Иноватор”, която стопанисва co-working пространството близо до жп гара  на ул. София № 1. (Самото co-working пространство също беше създадено с подкрепата на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ и наред със Социалната чайна се утвърди като едно от местата за интересни срещи и инициативи от най-разнообразен характер, привличащи многобройна публика.) Друга организация е регистрираното в края на 2018 г. Сдружение с нестопанска цел „Таляна”, обединяващо специалисти в областта на архитектурата и градската среда, хора на изкуството, дизайнери, политолози, историци и граждани. Общото между всички, членуващи в Сдружение „Таляна” е, че са хора с отношение, както към ценното материално и нематериално културно наследство от миналото, което създава уникалната атмосфера в сърцето на Стара Варна, така и към бъдещето на този красив район с все още неразботен напълно потенциал.

Plovdiv 2019

Побратимяването

Община Варна вече няколко години също подкрепя – директно и индиректно, реализацията на визията за арт квартал „Таляна”, убедена, че си струва да се направи необходимото за адаптиране на успешния пловдивски модел на варненска територия. Ето защо съвсем естествено възниква идеята за побратимяване на двата творчески квартала – „Капана” и „Таляна”, с цел да се обменят идеи, да се почерпи от опита на пловдивчани, да се заимстват готови решения и добри практики от колегите. За да успее да се  развие и наложи в близко бъдеще „Таляна” като уникална дестинация, като цялостен културен продукт за жителите и гостите на морската столица – артистичен квартал край морето.

Побратимяване между Капана и Таляна

В бившия тютюнев склад, който днес е паметник на културата, превърнат в офис

Официалната церемония по побратимяването между „Капана” и „Таляна” се състоя в Пловдив на 12 април 2019 г. Споразумението беше подписано от Общинската фондация „Пловдив 2019”, която реализира програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, преставлявана от изп. директор Кирил Вълчев, от една страна, и от двама представители от Варна, от друга, а именно: Сергей Петров от Сдружение „Таляна” и Мартен Демирев от Фондация „Иноватор”.

Побратимяване между Капана и Таляна

Сергей Петров, председател на СНЦ „Таляна”, сподели: „Много съм щастлив. През 2017 г. се реши да се реализират много дейности в тази част на града, която на пръв поглед е сърцето и културно-историческият център на града, но, от друга страна, не беше особено атрактивна. Фактът, че за кратко време след 2017г. се събраха млади експерти, заинтересовани граждани и активни организации, които се обединиха в Сдружение „Таляна”, показва, че сме работили в правилна посока. Именно това е смисълът от носенето на титли – „младежка столица“, „европейска столица на културата“. Не да се веселим една година и после да забравим, а да стартираме процеси, които са устойчиви във времето. Тежката работа във Варна тепърва предстои. Създали сме очаквания сред жителите на града и сме длъжни да ги оправдаем”.

Побратимяване между Капана и Таляна

С отдадения на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата” и изключително сърдечен екип на домакините, в бившия тютюнев склад, който днес е паметник на архитектурата, превърнат в офис, се срещнаха също: зам.-кметицата на Община Варна – Пламена Маринова, кметът на район „Одесос”, на чиято територия се намира квартал „Таляна” – Георги Недев, Биляна Раева – председател на Управителния съвет на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, общинският съветник Николай Георгиев и др. И, както се шегувахме, за да му върви на сътрудничеството по вода, веднага след подписването се изля кратък априлски дъжд.

Възрожденска къща в град Пловдив

Къщата на хаджи Власаки Чохаджията, строена в края на XVIII-ти в., в която се помещава офисът на Общинския институт „Старинен Пловдив”

Срещи под тепетата

Предишния ден и в деня на подписването гостите от Варна имаха още няколко полезни срещи. Първата от тях беше с Йордан Илиев, Директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” – структурата, която стопанисва Стария град. Господин Илиев ни прие в богато изписаната къща, строена в края на XVIII-ти в.

Среща в креативния квартал в Пловдив - Капана

Той припомни, че преди точно половин век Старият град, подобно на „Капана” преди години, е бил комплекс от рушащи се къщи. Тогава Атанас Кръстев или, както са го наричали съгражданите му – Начо Културата, се заема с реставрацията им, за да го има Старият Пловдив и днес. Възстановени са 92 сгради.

Въведената електронна система за продажба на билети за достъп до паметниците на културата и по-добрата реклама допринасят за значително увеличаване на постъпленията от туризъм в „Старинен Пловдив” през последните няколко години – почти 40%.

Явор Панев, Биляна Раева и Катрин Сариева

В разговор с Катрин Сариева за съвременното изкуство и взаимодействието с публиките

Втората среща беше с Катрин Сариева от Галерия „Сариев“ – институция в града под тепетата, а и на национално ниво, когато става въпрос за съвременно изкуство. Разгледахме последната изложба на Правдолюб Иванов. Поговорихме за това колко време е било необходимо, за да се развие и реализира идеята за „Капана“, който днес е предпочитано от пловдивчани място за прекарване на свободното време и атракция за туристите. Госпожа Сариева подчерта и колко важно е местните хора да подкрепят инициативите в сферата на културата.

Барът и споделеното работно простанство "Котка и мишка" в Пловдив

Крафт барът и споделеното работно пространство "Котка и мишка", което се намира в квартал Капана

С предприемача Димитър Семков, според когото днес в „Капана” има около 500 действащи бизнеса

Третата среща  беше с предприемачи от „Капана”, сред които собствениците на емблематични за квартала заведения  – „Котка и мишка” и „Сандъка”, допринасящи за неповторимата му атмосфера. Димитър Семков, собственик на бар & co-working пространството „Котка и мишка”, разказа, че първата улица, от която постепенно се е развил творческият квартал, е била ул. „Христо Дюкмеджиев”. Днес Димитър е и издател на онлайн медиите Kapana.bg и Под тепето, създал е и пътеводителя Lost in Plovdiv. Според него в „Капана“ към днешна дата има около 500 реално действащи бизнеса.

И на финала  нещо любопитно

В края на церемонията по побратимяването екипът на „Таляна” в знак на благодарност за топлото посрещане, искреното желание за сътрудничество и подкрепата, оказана до този момент, подари на колегите си от „Капана огромно сърце.

Снимка от побратимяването между "Капана" и "Таляна"

Арх. Александра Бабунска подарява на домакините от Пловдив сърце, създадено в „Таляна“ през 2017 г., когато Варна носеше титлата „Европейска младежка столица”

Изработено от дърво, то е еднa от десетте инсталации във формата на сърца, използвани по проекта „Get Involved, Fall in Love with Varna”, реализиран по програма „Варна – Европейска младежка столица”. Връчи го лично авторката на проекта – арх. Александра Бабунска. Целта й през 2017 г. беше да привлече и улови варненци и гостите на града в мрежата от улици на „Таляна”. За да ги провокира да (пре)открият, както красотата на архитектурното наследство, така и някои истини за живота, а – защо не! – и самите себе си, чрез споделено създаване. Мотото на проекта беше „Обичай, създавай, споделяй, въвличай”, като участниците трябваше с предоставените им материали сами да разкрасят всяка дървена конструкция, превръщайки я в колективно произведение на изкуството.

Get involved - fall in love with Varna

Арх. Александра Бабунска неслучайно беше избрала за подарък Инсталация № 7. Приложеният към точно това „сърце по време на проекта текст гласеше: „Всяка промяна изисква много усилия и търпение. Преминаването през едни и същи препятствия (изразено символично чрез монотонното навиване на цветна прежда около едни и същи елементи – бел. М.И.) може да създаде усещането, че всичко, което правим, е напразно. Но ако поставим в центъра чистата любов към онова, което създаваме, след време ще видим, че вложените усилия не са били напразни. Натрупвали са се, за да може общата картина да стане по-цветна и по-красива!”. Думи, които звучат насърчаващо и вдъхновяващо, нали?!

По проекта на Фондация „Иноватор”, в рамките на който се осъществява побратимяването – „От А(рта) до Я(влението): Креативните квартали в България”, предстоят още срещи на варненската група с колегите им от Пловдив – през юни,  като този път срещите ще са във Варна.

Една общоизвестна мъдрост гласи, че и най-дългото пътуване започва с първа стъпка. Някои вече сме поели към целта – да развием потенциала на „Таляна”. Щастливи сме, че колегите от Пловдив ще ни подкрепят по пътя, за да сме #заедно. Присъединете се към нас и вие!

Снимка от побратимяването на креативните квартали Капана и Таляна, направена в Пловдив през 2019.